Sidor

onsdag 14 mars 2012

KC får kritik.

Jag skrev tidigare om världens största hundutställning Crufts, och att The Kennel Club efter dokumentären Pedigree Dogs Exposed har infört veterinärkontroller för att utsatta raser inte ska representeras av osunda hundar som vinnare.
Klicka här för att läsa inlägget om Crufts.
Klicka här för att läsa inlägget om PDE.

Även om det välkomnades av många som tycker att hälsa är en viktig ingrediens för hundavel, finns där fortfarande de som till varje pris försvarar rasernas rasstandard och tycker att det är viktigare att hundarna utseendemässigt är så snarlika en skriven text som möjligt.

I Pedigree Dogs Exposeds blogg kan man läsa om vad som pågick "bakom kulisserna" på Crufts, vilka raser som blev nekade sina vinnartitlar och varför, se bilder på hundarna och även en intervju med ägaren till en av hundarna (clumber spaniel) som inte gick igenom kontrollen.

Om man är lite skadeglad, som jag, kan man bland annat läsa om och småskratta åt att domaren som dömde fram den vinnande pekingesen, som inte gick igenom veterinärkontrollen, är samma person som äger pekingesen som vann 2003 och som (trots en operation som ägaren nekar till) fick ligga på en kyldyna under fotograferingen för att inte få värmeslag p.g.a. sin osunda kropp. Detta visades i den första Pedigree Dogs Exposed-dokumentären.

The Kennel Club har sagt att man måste ta små steg i rätt riktning för att inte tappa uppfödarna, och det köper jag till viss del. För inget blir ju bättre av att det sätts en massa krav som uppfödarna väljer att inte följa och fortsätter att avla på sina osunda hundar utanför KC.
Det gäller ju att få människor att tänka om, men det verkar vara extremt svårt. De hemmablinda uppfödarna ser bara rasstandarder och utställningstitlar och tycker att rasen "ska vara så", och allt känns skrämmande likt en sekt där människor blir hjärntvättade att tycka saker och sluta tänka själva.

Dessa människor tycker att veterinärkontrollerna på Crufts är ett skämt. På PDE:s blogg kan man läsa om en bloggare som skrivit ett inlägg kallat "Crufts’ Campaign Against the Purebred Dog" (klicka här för att läsa hela inlägget). Citat ur inlägget:

"Caroline Kisko, Kennel Club Secretary, said: “We are determined to ensure that the show ring is a positive force for CHANGE and that we help to move breeds forward by only rewarding the healthiest examples of a breed.” (emphasis added). Well, Ms Kisko here is a bulletin for you. The Pekingese breed is millennia older than any of your most revered British institutions. What gives you the right to CHANGE the interpretation of what the breed should be from what ancient Emperors and dog fanciers gave us. I promise you, you will not succeed. The Pekingese breed will survive…much longer than your Kennel Club."

Skribenten tycker alltså att KC inte har någon rätt att ändra på en ras som funnits så länge, och vägrar att se varför förändringen är nödvändig. Han menar att rasen pekingese kommer att överleva KC.
Och bland kommentarerna finns många medhåll, bland annat den här texten skriven av en pekingeseuppfödare:

"This is by far the most disgusting thing I have ever seen in purebred dogs. The gutless wonder of a Kennel Club has caved to the Animal Rights/PETA mentality and is making an example of a few breeds. I think no matter what Peke or Bulldog won today, they were not making it to the Groups. And what an insult to the breeder judge, Bert Easdon who won a BIS there several years back. The Kennel Club should be ashamed of themselves. I would hope that Crufts never sees a Bulldog or Pekingese entry again. As Americans, we need to work to be sure the AKC never goes down this bunny trail. Absolutely appalling."

Ja, vad ska man säga? Den här kvinnan tycker att det är vidrigt att KC har tagit ett steg mot bättre hälsa och att de borde skämmas. Hon tycker att det är en förolämpning mot domaren (som jag skrev om längre upp) som vann med sin pekingese 2003, och att de bör arbeta hårt för att se till att AKC (American Kennel Club) inte följer i KC:s spår.

När man läser det här förstår man att KC inte vill göra för drastiska förändringar, eftersom risken att förlora uppfödarna verkar stor bara av en så liten sak som att införa veterinärkontroller på Crufts.

Det är skrämmande.

Man får trösta sig med att det finns eldsjälar som kämpar för en bra sak, och ju mer de blir uppmärksammade, desto fler kan de påverka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar