Sidor

fredag 5 april 2013

Skäll inte på hunden.

Svenska Kennelklubbens inställning till de hundproblem som finns i vår vardag, så som lösspringande hundar som stör, hundbajs på gatorna, hundattacker och annat, är att de inte är hundproblem utan ägarproblem. Jag kan bara hålla med. Om folk hade lite vett och en helt lagom portion sunt förnuft och respekt gentemot andra skulle dessa problem knappt finnas. Om folk inte släppte hundar utan inkallning, om folk plockade upp efter sina hundar, och om folk var medvetna om vad de har i andra änden av kopplet och agerar därefter skulle inte andra människor och hundar behöva utsättas för de problem som skapas när man är respektlös, naiv eller kanske okunnig.

SKK inleder därför nu i april en kampanj som heter "Skäll inte på hunden". Den 13 april kommer det att anordnas events på olika platser i Sverige under namnet "Hundägardagen" med olika aktiviteter och information med målet att försöka utbilda Sveriges hundägare i hundvett. Klicka här för att läsa mer om Hundägardagen.

Förutom det ger SKK ut broschyrer med tips till hundägare, de kommer bland annat att skickas ut till alla nya valpköpare som köper en renrasig hund och till alla som blir medlem i SKK under året. Klicka här för att läsa mer om hela kampanjen samt möjlighet att ladda ner dess broschyrer. Den som vill kan ladda ner kampanjens annonser och använda fritt.







































Det här är ett bra initiativ och en fin tanke. Hundägaransvaret behöver verkligen uppmärksammas, och jag hoppas att det kan få några att tänka till. Tyvärr kommer man väl aldrig att komma åt de som inte bryr sig, för de bryr sig ju inte.

Jag tycker att det är väldigt bra gjort av SKK att försöka komma åt problemet där det där uppstår, hos ägarna, istället för att t.ex. införa vissa rasförbud som en del andra länder har gjort, vilket inte heller har visat sig vara effektivt eftersom de som är grunden till problemet då skaffar sig andra raser och beter sig på precis samma sätt (och dessutom blir ju den svarta marknaden större om det finns ett förbud).
Det är ju inte bara rasförbud det handlar om heller, om vi hundägare inte börjar sköta oss misstänker jag att det kommer att komma hundförbud på fler platser snart, kanske inom kollektivtrafiken?

Men låt oss hoppas att vi tillsammans kan få ett bättre klimat i hundvärlden genom att ta ansvar. Man kan inte bara tänka på sig själv, och dessutom lever många människor i vårt land som inte har hund av eget val och ska därför inte behöva utsättas för vårt val. Det är ingen rättighet att ha hund, det är ett ansvar. Den bästa reklamen vi hundägare kan göra för oss själva och våra hundar är att ta vårt ansvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar