Nummer ett handlar om en hund som släpats till döds för att den var bunden i dragkroken på en bil, vilket för övrigt är olagligt just för att det faktiskt händer allt för ofta att ägare glömmer att de har bundit hunden där och kör iväg. Det kan verka helt osannolikt, men uppenbarligen har en del alltså så dåligt minne.
I just det här fallet handlade det om en kvinna och en man som hade bråkat, och kvinnan band hunden i dragkroken för att tala med mannen som satt i bilen. Enligt henne hade hon sagt åt mannen att inte köra iväg, men han gjorde det ändå. Hunden släpades efter bilen i fyra mil... Den avled av skadorna och när mannen insåg att hunden satt fast i bilen stannade han och dumpade den i ett dike och körde sedan vidare.
Mannen dömdes till tre månaders fängelse för bland annat olovlig körning och rattfylleri, och kvinnan friades. Ingen döms för djurplågeri. Djuren i vårt samhälle är uppenbarligen väldigt rättslösa. Det kunde inte bevisas att mannen visste att hunden satt fast i bilen, och kvinnan anses bara ha varit oaktsam. Att hunden sedan led fruktansvärt och lämnades i ett dike spelar tydligen ingen roll. Tragiskt är det ordet.
Klicka här för att läsa artikeln.
Klicka här för att läsa en annan artikel om samma händelse.
En annan artikel, om än inte lika tragisk men ändå väldigt oacceptabel, handlar om ett hunddagis som inte märkte att en av hundarna smet och var borta en halv dag. Hade det inte varit för rådigt ingripande av en kvinna som sett hunden springa omkring på en trafikerad väg 1,5 mil från dagiset, fångat in den och ägnat flera timmar åt att identifiera och kontakta ägaren, hade den förmodligen inte saknats av dagiset på hela dagen. När ägaren efter samtalet med kvinnan ringde till dagiset och frågade om hans hund var där gick de och tittade och insåg att hunden var borta.
Och det stannar inte där, för tro det eller ej tycker inte hunddagiset att de har gjort något fel. Deras åsikt är att hunden är "en utpräglad jakthund som grävde sig ut och smet". Dagiset räknar hundarna när de kommer på morgonen, och bockar av dem när de går hem på eftermiddagen. Däremellan vistas de tillsammans i en stor hundgård med tillgång att gå in om de vill. Dagiset tycker vidare att för att man ska kunna säkra tillsynen skulle man vara tvungen att ha hundarna i burar, och jämför det sedan med att även barn smiter från dagis ibland.
Man kan ju fråga sig vilket dagis som inte märker att ett barn saknas på en halv dag? Dagis räknar ofta in sina barn, och de har dessutom tillsyn utomhus. Visst har det även hänt att barn smitit från dagis utan att fröknarna märkt det, men har man så dålig tillsyn är man helt enkelt ett dåligt dagis, och det är inget som är generellt för dagis att barn smiter till höger och vänster.
Man kan fråga sig om hundarna på dagiset överhuvudtaget har någon tillsyn under dagarna, eller om personalen bara sitter inne och dricker kaffe? Det hade lika gärna kunnat uppstå ett bråk mellan hundarna ute på gården, eftersom de uppenbarligen går tillsammans allihop. Vem hade avbrutit det? Vad betalar den stackars hundägaren 3000 kr per månad för egentligen?
Att vissa, eller till och med många hunddagis har brister är ingen nyhet. Jag skulle definitivt tänka två gånger om jag var tvungen att ha mina hundar på dagis, och jag skulle absolut besöka dagiset och godkänna dess metoder och hur de förvarar hundarna. Mindre hundgrupper är att föredra, och de måste ha tillsyn! Dessutom måste personalen ha kunskap om hundarna de tar emot, och det innefattar t.ex. att man har sådana miljöer som håller även en rymningsbenägen jakthund inne. Hur har de ens mage att ta ut den hutlösa avgiften annars...
Klicka här för att läsa artikeln.
Sedan har vi en ständigt återkommande men ack så viktig information om hundar i varma bilar. Trots alla försök att varna dör varje år hundar i heta bilar, de steks långsamt ihjäl i en plågsam död. Det räcker inte att ha fönstren öppna två centimeter! När ska folk förstå? Tyvärr kommer man nog aldrig att komma ifrån problemet, det skedde ju t.o.m. samma tragiska öde för ett barn för inte så länge sedan.
Ser du en hund i en varm bil som hässjar eller verkar medtagen; ring polisen! Stanna på platsen om du har möjlighet. Är det riktigt illa får man krossa en ruta, men gärna i samband med att man först har ringt polisen. Ta omedelbart hunden till skugga och försök att hitta något att kyla ner den med. Ta hunden till veterinär!
Ser du en hund i en varm bil som inte verkar medtagen; stanna gärna kvar om du har möjlighet och håll koll på hunden en stund. En hysteriskt skällande hund kan också vara tecken på stress orsakat av värme.
Och viktigast av allt; lämna aldrig din egen hund där det finns risk att den blir för varm (eller kall för den delen)!
Klicka här för att läsa artikeln.
Smuggelhundar är också på tapeten nu. Enligt tullkriminalen och Jordbruksverket smugglas varje år runt 2000 valpar från valpfabriker i Östeuropa till Sverige. Det valpfabrikerna håller på med är inget annat än djurplågeri. Hundar bor i burar med sin enda uppgift att producera så många valpar som möjligt. Valparna säljs sedan för ett lockande pris till naiva, oansvariga eller bara ovetande människor som kanke inte tar sig tiden att ta reda på om uppfödaren är seriös.
Ibland är det så uppenbart att valparna säljs på en parkeringsplats, men vartefter det blir mer uppmärksammat med smuggelhundar blir även säljarna mer och mer "försiktiga" och sätter upp realistiska miljöer där man till och med får träffa valparnas föräldrar, eller rättare sagt de som sägs vara valparnas föräldrar.
Förutom att många hundar plågas, både de som finns i valpfabriken men även valpar som reser plågsamt i väskor eller kartonger, kanske fastbundna eller drogade, riskerar också dessa hundar att sprida sjukdomar till Sverige. För att människor ska förstå att hundköp kräver mycket detektivarbete måste vi informera om riskerna med att bara fastna för en söt bild på en annonssida!
Klicka här för att se ett reportage från en valpfabrik.
Klicka här för att läsa en artikel som bygger på reportaget.
Till sist tar jag med en lista som handlar om myter om hundar, som faktiskt är riktigt bra. Det enda jag kan anmärka på är punkt nr. 9 som jag inte tycker att man ska förenkla så mycket. Det handlar om att blandrashundar är friskare än renrasiga hundar. Det står visserligen att det bara gäller den första generationen när man korsar två renrasiga hundar av olika ras med varandra, men jag vill påstå att det inte alls behöver vara sant. Visst kan det bli så att hunden slipper rasbundna sjukdomar, men det kan också bli så att den får lite av varje från de olika raserna, t.ex. sjukdomarna.
Som alltid är det allra viktigast att kolla upp hälsa i flera led, inte glömma mentaliteten och göra sitt bästa för att hitta en valpkull med bra potential att bli friska hundar. Är det då en blandras av två renrasiga friska föräldrar kan man fortfarande inte veta vilken mentalitet den kommer att få, och det lotteriet blir större ju mer olika raser föräldrarna är av. Dessutom vet man inte hur hunden kommer att se ut, den kanske t.ex. får konstiga proportioner som i sin tur ger förslitningar på leder p.g.a. att hunden är "felbyggd". Eller vad som helt, jag spånar bara nu, men jag tycker ändå inte att man ska komma med ett sådant påstående, för det är så väldigt individuellt.
För övrigt en bra lista, som sagt.
Klicka här för att läsa artikeln.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar