Sidor

lördag 20 augusti 2011

Slöa hundägare.

Det är vi det! Väder och andra omständigheter har gjort att det har blivit dåligt med hundträning på sista tiden. Husse har börjat jobba igen och jag har två veckor kvar på mitt. Fast tränar gör vi i och för sig varje dag, på små saker, som att inte skälla på dörren. Resultaten däremot är det lite si och så med.
Vi har precis börjat med en ny metod och hoppas på att den ska fungera. Inspirerad av Victoria Stilwell som tränar hundar med positiva metoder i TV3:s "It's me or the dog" ska vi testa följande: När dörrklockan ringer eller någon går förbi utanför och hunden skäller ska vi snabbt som ögat ta honom därifrån genom att sätta på honom ett koppel och helt enkelt leda honom därifrån. I ett avsnitt fanns en hund som gärna skällde när familjen badade i poolen, när han skällde blev han utvisad, och när han var tyst fick han vara kvar. Hon har även använt tekniken i andra situationer.
För att göra det enkelt har vi köpt ett retrieverkoppel, ett koppel som bara består av ett koppel som sitter fast i sig själv och bildar koppel och halsband i ett. Det går snabbt och enkelt att trä över huvudet, och signalerar inte promenad som hans vanliga koppel gör för honom. Hur detta går lär väl visa sig, men vi tänker positivt.

Även om man inte måste träna jämt så känner man sig lite slö när man inte gör det, och då menar jag träna agility eller spår. Promenader går vi ju, och tränar på diverse saker inne, kör lite godissök, problemlösning, busar och leker, lite vardagslydnad. Man märker på Ollie om han behöver aktiveras, och det krävs egentligen inte mycket för att göra det. Så överlag så har vi ju en nöjd hund, det är bara jag som får dåligt samvete ändå av någon anledning. Jag får sluta med det. Även om han är pigg och aktiv så är han ingen arbetsmaskin till hund, och kräver inte konstant aktivering för att vara nöjd, och så länge hunden är nöjd är det ju inga problem. Vi tränar det vi tycker är kul när vi känner för att göra det, och så ska det ju vara, man ska ju inte tycka att hundträningen blir en börda. Men det är såklart också viktigt att ha rätt hund för sina önskemål, har man en hund som verkligen kräver träning så får man antingen träna hunden eller sälja den. Tur att vi har rätt hund!

Igår gick husse en lång promenad med Ollie när jag låg i soffan och vilade. Han sa att Ollie hade varit jätteduktig. Jag tränade lite på markering av tummen och pekfingret, och började även smått att lägga in långfingret.

Idag gick vi båda två på promenad, och Ollie var lika duktig idag. Hundarna vi mötte brydde han sig inte om, och det var en lugn och behaglig promenad. Nu är han trött och vandrade precis iväg, för att lägga sig på sängen gissar jag. Tidigare fick han leta efter korv. Han älskar verkligen korv den lille gottegrisen.

Slöa hundägare, det är vi det, i andras ögon kanske. Men jag vet att vi är duktiga och ansvarsfulla hundägare, och vi har en nöjd hund som bevisar det!

2 kommentarer:

  1. Mera korv till gottegrise!

    SvaraRadera
  2. Av någon underlig anledning så brukar det alltid "ramla ner" korv på golvet när vi ska äta korv..!

    SvaraRadera