Sidor

söndag 28 augusti 2011

Hund i varm bil.

Det här är ett ämne som inte kan upprepas för många gånger. Varje år dör hundar en långsam, plågsam död instängda i kokheta bilar på sommaren. Att ägaren har vevat ner rutorna några centimeter hjälper inte!
Om man ser en hund i en bil en varm dag som verkar må dåligt bör man försöka få tag på ägaren, t.ex. genom att sms:a bilens registreringsnummer till 72503. Då får man ett sms tillbaka med namnet på den som äger bilen, som man sedan kan söka efter på t.ex. eniro.se. Om bilen står utanför en affär kan man gå in och be personalen ropa ut i högtalarna att ägaren till bilen ska komma ut. Får man inte tag på ägarna ska man ringa polisen, men om det är en nödsituiation där hunden uppenbart mår väldigt dåligt får man enligt lag krossa en ruta och försöka ta ut hunden, gärna med ett vittne som kan intyga att hunden mår dåligt.

På sidan hittadjur.se finns bra information om vad man ska göra om man ser en hund som verkar må dåligt i en varm bil.

Självklart mår inte alla hundar som sitter i bilar dåligt, men man bör vara väldigt försiktig med att lämna hunden i bilen på varma sommardagar. Är man det minsta tveksam ska man inte lämna den!
Parkera alltid i skugga och se till att ha god ventilation i bilen genom att lämna bakluckan öppen och rutorna lite nedvevade för att få genomströmning (självklart måste bilen vara inbrottssäker). Använd gärna en burfläkt, och låt alltid hunden ha tillgång till vatten i buren. Man ska alltid ha möjlighet att gå och titta till hunden ibland. Lägg gärna en lapp i bilen med telefonnummer så att folk kan nå dig om det skulle behövas.
På riktigt varma dagar mår hunden bättre hemma, eller hos hundvakt. Annars får DU stanna hemma.

Jag förstår inte hur människor tänker när de lämnar sina hundar i bilen utan svalka på sommaren. Konstig nog så händer detta också ofta på hundutställningar och andra hundtävlingar, där massor av seriösa hundmänniskor vistas.
Jag har själv sett en hund i en bil parkerad mitt i solen en varm dag. Bilen var stängd och inget vatten fanns till hunden. Den flåsade men situationen verkade inte akut, så husse försökte hitta ägarens telefonnummer, men han fanns inte med i telefonkatalgonen. Vi gick in på affären och skulle be dem ropa ut i högtalaren, men då ser vi att ägarna redan är vid bilen. Dessa idioter hade mage nog att packa ner sina matvaror i en kylväska innan de åkte! Att maten höll sig kall var tydligen av högre prioritet än att deras hund hade det bra. Det är ofattbart.

Ser du en hund i en varm bil som verkar må dåligt, tveka inte att hjälpa den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar