Sidor

måndag 18 juli 2011

Fenomenet kamphund.

Eftersom vi har planer på att köpa en så kallad "kamphund" så tänkte jag ta tillfället i akt att berätta lite om dessa mördarmaskiner.

En kamphund är en hund som tränats till kamp.
Förr i tiden användes kamphundar för tjurhetsning, som gick ut på att hund och tjur släpptes ihop och skulle strida mot varandra. Hunden skulle attackera tjuren och bita sig fast i den med sina starka käkar och hålla kvar för att trötta ut tjuren. Under 1800-talet förbjöds tjurhetsning, men då kom istället intresset för hundkamper. Det viktigaste med en bra kamphund var att den hade aggressivitet mot andra hundar, men naturligtvis var det inte hållbart att ha en hund som även var aggressiv mot människor. Egenskaperna man ville åt var kamplust, låg rädsla och smärttålighet. Hundarna kämpade mot varandra i "the pit", och endast segrarna i hundkamperna användes i avel, för att kunna avla fram ännu starkare kamphundar. Väl hemma var dessa hundar som vilken sällskapshund som helst, hundar som visade aggressiva tendenser mot människor togs bort ur aveln. Staffordshire bullterrier kallas ofta för "the nanny dog" eftersom den är så bra med barn.
På 1900-talet förbjöds även hundkamper, och sedan förbudet har aveln inriktats på att dämpa kamplusten men bevara styrkan, modet och intelligensen. Trots förbudet fortsatte hundkamperna, och de finns även idag, men hos en seriös uppfödare hittar man inte längre någon kamphund.
Staffordshire bullterrier är en hund av kampras, men det gör den inte till en kamphund.

Definitonen av en kamphund:

Den svenska hundansvarsutredningens definition är:
Hund oavsett ras som tränats eller tränas med syfte att den ska bli framgångsrik i slagsmål med andra hundar. I utredningen definieras också "hund av kamphundsras" som en hund tillhörande någon av de raser till vilka kamphundar historiskt hört. Exempel på sådana raser är bullterrier, amerikansk staffordshire terrier, tosa inu, engelsk bulldogg, amerikansk pitbullterrier (pitbull) och staffordshire bullterrier. Utredningen låg till grund för den nya Lagen om tillsyn över hundar och katter som gäller från och med 2008.

Svenska kennelklubben skriver "I ordet kamphund kan man innefatta alla de olika hundtyper och hundraser som över hela världen och i alla tider har använts till olika slags kamper, som till exempel hund-, björn- och tjurhetsningar. Kamphund kan alltså betyda en hund som i historiskt perspektiv har använts för detta ändamål men som i dag används som familjehund. En aggressiv blandrashund som saknar denna rashistoria är enligt vår uppfattning ingen kamphund i ordets rätta bemärkelse." och nämner raserna american pitbullterrier, american staffordshireterrier, bullterrier, miniatyrbullterrier och staffordshire bullterrier.

Enligt djurskyddsförordningen är kamphundar hundar som har extremt stor kamplust, blir lätt retade och biter, bara med svårighet kan förmås avbryta ett angrepp och har en benägenhet att rikta sitt kampintresse mot människor eller andra hundar.

Källa: Wikipedia.

Oavsett hur man definierar en kamphund, så är det trots allt en hund som används till kamp. Självklart ska man vara medveten om vad det är man köper. Dessa hundar har lättare till aggressivitet mot andra hundar, och tyvärr är det ofta "fel" människor som köper dessa hundar, och använder dem som statussymboler med viljan att de ska vara "farliga". Detta ger såklart hundar av kampraser dåligt rykte.
En seriös uppfödare avlar på hundar utan aggressivitet och rädslor. En seriös ägare uppfostrar och socialiserar sin hund ordentligt och undviker på så sätt möjligheten för hunden att utveckla aggressivitet. Vilken hund som helst kan bli aggressiv utan tillräcklig uppfostran, även om det ligger närmare till hands hos kamphundsraserna.

Förut var det schäfern som var "mördarhund", sedan blev det rottweiler och dobermann, idag är kampraserna medias älsklingshund att smutskasta. Vem vet vilken ras det blir i framtiden? Min förhoppning är att människor ska få upp ögonen för vilken fantastisk ras staffordshire bullterrier är. Ju fler seriösa människor som skaffar rasen, desto snabbare kommer stämpeln "kamphund" att blekna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar