Sidor

lördag 4 maj 2013

Nikon på kurs.

Idag har Nikon varit på kurs! Vår lokala kennelklubb anordnade idag en kostnadsfri liten träningskurs kallad "utställningsträning för ovana utställare". Vi har väl egentligen inga ambitioner att ställa ut Nikon, det var inte till det ändamålet vi skaffade honom, men eftersom vi aldrig har haft någon renrasig hund förut vore det roligt att kanske prova någon gång i alla fall. Oavsett hur det blir så är all erfarenhet bra, och det här var ett jättebra tillfälle för socialträning, miljöträning och en chans att träna på att koncentrera sig runt andra människor och hundar för Nikon. Det var husse som tog initiativet att anmäla och det var han som handlade Nikon, som det heter.

Kursen började kl 09.00, men vi var där lite tidigare för att hinna rasta Nikon ordentligt och låta honom bekanta sig med miljön. Ollie var också med, men han fick spendera större delen av tiden i bilen. Jag satt precis bredvid bilen som publik och fotograferade när kursen drog igång, men det var väldigt kallt och det kom lite regn ibland, så han hade det varmast och skönast i bilen. Han var jätteduktig och låg tyst och snällt hela tiden.
När alla hade kommit fick deltagarna börja med en kontaktövning. Den gick ut på att alla skulle ställa sig på rad med sina hundar, och sedan skulle var och en gå slalom mellan de andra och försöka få sin hund att följa med och inte bry sig om de andra hundarna. För de som stod stilla gällde det att få sin hund att stå stilla och inte störa.


































KLICKA HÄR för att se hur det såg ut när husse och Nikon gick slalom.

Det var förbjudet för hundarna att hälsa på eller leka med varandra under kursen, vilket jag tyckte var bra. Utställning handlar ju inte om att hundar ska umgås, och det är mycket lättare att lära hunden att jobba med fokus på föraren i en grupp med hundar om den inte har någon förväntan på de andra hundarna.
När alla hade gått slalom runt varandra var det dags att stiga in i ringen. Där fick de träna på att springa runt och att stå stilla.


































Nikon är tränad att sätta sig ner när man stannar, så det var lite klurigt att få honom att stå upp. Dessutom blir han lite hoppig ibland, men jag tycker att de gjorde ett jättebra jobb!

KLICKA HÄR för att se ett varv i ringen.

De fick även träna på att kursledaren klämde och kände lite på hundarna samt kommenderade vad de skulle göra. Nikon blir ju så glad när någon kommer fram och vill hälsa på honom, men det gick bättre än väntat tycker jag.


















KLICKA HÄR för att se Nikon bli hanterad och visad för "domaren".

Nästa punkt på schemat var fika. Hundarna fick vila i bilarna ett tag och vi tvåbenta tog fram termosarna och satte oss för att lyssna på kursledaren när hon berättade lite om utställningsregler, hur det går till på utställning, alla olika "titlar" man kan få och lite smått och gott. Bland annat nämnde hon att man inte bör vara klädd i samma färg som sin hund eftersom den då smälter in i sin handler. Dessutom bör hunden ha ett koppel och halsband som är ganska diskret och inte syns för mycket för att hunden ska synas så mycket som möjligt, där var väl inte vi helt rätt ute som har ett vitt halsband på en svart hund, men just nu är det det enda fasta halsbandet vi har.

Efter fikat var det dags för kursdeltagarna att träna hantering med varandras hundar. Det är nyttigt att kunna bli hanterad av främlingar, för på utställning ska det ju kollas tänder och testiklar och klämmas och kännas. Nikon hade nog tagit en power-nap i bilen och var jättepigg, så det var inte helt lätt för de andra att se på tänder och annat, men det är ju tur att hans problem är att han är för glad i alla fall, för i hantering är han jättesnäll. Vissa av de andra hundarna tyckte tvärtemot att det var läskigt och jobbigt att bli hanterad. Så på så vis är vi ju nöjda.


























































Husse fick gå runt och pilla på de andra hundarna.


































En av deltagarna hade en liten staffevalp på 15 veckor. Ursöt!


































Sedan var det dags för lite fler varv i ringen, och lite mer spring fram och tillbaka.

KLICKA HÄR för att se ett varv.

KLICKA HÄR för att se fram och tillbaka.

Och lite mer stå stilla och lite mer vänta på sin tur.


































Och så lite mer spring i ringen förstås.

KLICKA HÄR för att se ett till varv.

Sedan hade tre timmar gått och kursen var slut. Här kommer lite övriga bilder från dagen.


















































































Det var en jätterolig erfarenhet och jag är väldigt stolt över Nikon och husse! Vi hade bestämt oss för att åka dit utan några som helst förhoppningar eftersom vi trodde att Nikon kanske mest skulle vara högt och lågt och överallt och ingenstans, men han var ju jätteduktig! Han hade för det mesta fint fokus och husse och hund jobbade fint ihop som ett team. Det man får träna på är att stå stilla utan att sätta sig, och att stå stilla utan att hoppa jämfota.

En annan bra sak var att det var två löptikar med. Egentligen tycker jag kanske att man inte borde ta med en löptik till en träning för ovana, det blir kanske en onödigt stor störning. Men det är i alla fall jättenyttigt för Nikon att lära sig att ha fokus trots att det finns flickor i närheten som luktar gott, och han gjorde det jättebra! Det var ju såklart en fördel att hundarna inte fick hälsa på varandra, men man är ju ändå väldigt nära varandra och hanar kan ju känna sådan lukt på väldigt låna avstånd. Så det var nyttig träning.

I morgon kommer vi att göra om alltihop igen. Egentligen är det samma kurs i morgon som det var idag, men husse passade på att anmäla till båda dagarna (det var ju ändå gratis). All träning är bra träning, och i morgon kan det ju bara gå ännu bättre! Hoppas jag.

När vi kom hem från dagens kurs mellanlandade vi hemma en stund och lät Nikon vila lite, sedan var det dags att gå på marknaden en stund. Ollie som hade varit så duktig i bilen på kursen tyckte att det var roligt att komma ut, trots att det var kallt och lite regnigt. Vi flanerade omkring en stund och köpte strumpor och en snygg skylt att ha på väggen. Det var en del hundar ute på marknaden, vissa skötte sig bättre än andra om man säger så. Våra grabbar gick jättefint bredvid oss och sa inte ett ord, de är så duktiga!

När vi stod och tittade i ståndet som sålde skyltarna gick två hundar förbi oss och husse tog in Nikon lite och sa "kom här". Nikon tolkade det som att husse ville att han skulle hoppa upp på bordet med alla skyltar, och upp for han! De hade lagt plast över skyltarna eftersom det regnade, så han halkade ner innan han hade kommit upp, och han var så snabb att husse knappt han reagera. Han är så tokig den där Nikon. Att hoppa är verkligen något han kan, från stillastående rakt upp på ett bord. Som tur var blev det ingen skada skedd, varken på Nikon eller på skyltarna. Försäljarna sa att de var stora djurvänner och saknade sina hundar som de hade hemma, så de skrattade bara åt incidenten!

Nu ska vi mysa i soffan resten av kvällen. Husse, Nikon och Ollie har redan somnat där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar