Sidor

fredag 11 januari 2013

Från valp till vuxen.

Nej, Nikon är långt ifrån vuxen ännu, men från och med nu äter han inte längre valpfoder. Frysen är full av vuxenmat, och övergången märktes inte ens. Fodret ser nästan identiskt ut och verkar även smaka likadant. Eller så äter han bara så snabbt att han inte hinner känna smaken. Vi var väl inte direkt oroliga över att det här matvraket inte skulle äta, men det är ändå skönt att se att allt är som vanligt och att inget negativt har hänt med aptiten för att vi bytte foder. Han märkte ingen skillnad alls.

Han närmar sig åtta månader, men bytet till vuxenmat har också en annan anledning. För ett tag sedan märkte vi att insidan av Nikons framben, från tassen och en bit upp, var lite missfärgade. En liten svampinfektion har fått fäste, och enligt veterinären kan detta bland annat bero på för mycket protein i fodret. Valpfodret är väldigt proteinrikt, och dessutom måste han äta ganska mycket av det för att hålla sig fin i hullet. Därför passar det bra att byta till vuxenfodret nu, för att se om det gör någon skillnad på svampen och för att kunna minska portionerna lite eftersom vuxenfodret är fetare, och mindre proteinrikt.

Svamp kan bero på många andra saker också, t.ex. fukt, snö, vägsalt eller allergi. Jag hoppas verkligen inte att det beror på allergi. Veterinären rekommenderade ett schampo som vi ska använda en gång om dagen ett tag framöver. Vi håller tummarna och hoppas på det bästa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar