Sidor

torsdag 29 maj 2014

Rallyträning.

En ledig dag är inte fy skam, och vi har verkligen gjort det mesta av den. För mig började dagen med fem kilometer löpning innan frukost, men då fick hundarna ligga kvar i sängen med husse. Efter frukosten åkte iväg för att träna lite rallylydnad. Jag har verkligen fastnat för den sporten just nu och jag har fått massor med träningslust, så nu är det det vi gör.

Det är kul att den är så kravlös och att det är lite andra moment än de vi har nött ett tag nu med tävlingslydnad och brukslydnad. Dessutom har man så mycket gratis från tidigare lydnadsträning så det krävs egentligen inte så mycket inlärning av momenten. Jag och husse har faktiskt nästan till och med bestämt oss för att försöka ta oss iväg på någon rallytävling någon gång. Just nu tränar vi båda två med båda hundarna, så vem som i så fall skulle tävla med vem har vi inte bestämt.

Planen för träningen var att vi båda två skulle gå igenom alla skyltar i nybörjarklassen med båda hundarna, d.v.s. att hundarna fick göra alla moment två gånger. Det visade sig bli lite mycket, och framförallt Nikon tappade koncentrationen efter ett tag. Det var ganska varmt också, och dessutom var det något slags ljud som Ollie tyckte lät som smällar så han var lite spak över det också, men överlag gick träningen väldigt bra. Vi gjorde ungefär hälften av skyltarna och sedan fick det vara bra.

Efter träningen åkte vi iväg till en av husses kompisar eftersom husse skulle hämta en crosshjälm. Kompisen har två barn och den yngsta (runt tre år) är tydligen väldigt förtjust i hundar. Eftersom Nikon bufflar ner vuxna människor är han inte direkt en hund man släpper runt barn, så Ollie fick agera klapphund. Han kan ju dessutom vara lös utan problem, så han fick springa runt på gården en stund. Barnen kastade bollar åt honom och det var förstås väldigt populärt.

Ollie är dock inte den som leker speciellt rättvist, han tar den kortaste vägen till bollen och eftersom barn är korta så kan man ibland finta dem och stjäla bollen när de håller den bakom huvudet för att kasta iväg den. Alla tre hade i alla fall väldigt roligt och Ollie skötte sig väldigt bra. Vi träffar sällan barn på det viset, så det var nyttigt för Ollie också. Synd bara att Nikon inte kan sköta sig så att han också kan vara med, men hans känguruhopp, kroppstacklingar och hälsningsbett vågar vi inte utsätta barn för...

När vi kom hem vilade vi en stund, och nu på kvällen åkte vi ut för att träna lite mer rallylydnad. Vi gick igenom de moment som var kvar och överlag gick allt ganska bra. Vi har dock lärt oss att passen måste vara kortare och att vi inte ska försöka göra alla skyltar på en gång. Det är bättre att fokusera på några få och att försöka göra de så bra som möjligt. Hundarna pausar visserligen ofta eftersom vi växlar hund och agerar "domare" för varandra, men det räcker tydligen inte.

Så det får bli kortare pass helt enkelt. Mer kvalitet än kvantitet. Men det är väldigt roligt, och jag hoppas kunna fixa någon form av skylthållare så att vi kan börja bygga upp små banor (i alla fall 3-4 moment åt gången). Här kommer dagens enda bild och det är Nikon på träningen när det kommer en dam gående och han blir intresserad och står snyggt.

























Så det blev en lång dag med massor av träning, och det märks på hundarna som nu ligger helt utslagna. Nu väntar hela tre lediga dagar till, så mer skoj lär det bli!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar