Sidor

onsdag 28 augusti 2013

SKK förbjuder kastrerade hanar på utställning.

Svenska Kennelklubben går nu ut med att de förbjuder kastrerade hanhundar att delta på utställningar fr.o.m. 1 januari 2017. I nuläget får kastrerade hanar delta om de har ett intyg som visar att båda testiklarna fanns på rätt plats innan kastreringen.

SKK vill med detta försöka stoppa den slentrianmässiga kastreringen av unga hundar. Att kastrera hundar "bara för att" minskar avelsbasen. I vissa raser är friska hundar som duger till avel sällsynta, och kastrering hjälper förstås inte detta (självklart är det ändå upp till var och en om man vill använda sin hund i avel).

Dessutom påverkar kastrering både kroppen och knoppen, och på sätt kan man inte fullt ut bedöma en hund. Pälskvaliteten kan till exempel förändras, och kastrerar man innan könsmognaden är det inte säkert att hunden utvecklas så som den skulle ha gjort om den varit intakt.

För det första kan man ju ställa sig frågan varför inte samma sak ska gälla för tikar. Rent praktiskt är det ju mycket lättare för en utställningsdomare att se och känna om en hane har sina testiklar kvar, än om en tik har livmodern kvar. Så det är ju ett problem. Men faktum kvarstår ändå att tikarna också kan förändras av en kastrering.

Kanske börjar de med en sak i taget, men det är nog rent av omöjligt att ta reda på ifall en tik är kastrerad om inte domaren har tillgång till hundens journal. Även om veterinären som kastrerar skulle vara tvungen att skicka in uppgifterna till Hunddata, skulle det ändå krävas en massa extra arbete för att ha koll på vilken hund som är kastrerad och inte.

Men tillbaka till hanarna. Jag dömer inte den som väljer att kastrera sin hund, men jag tycker att det bör finnas ett skäl bakom. Att kastrera hunden bara för att slippa framtida problem eller liknande, är inte ett skäl. Kastreringen är ett kirurgiskt ingrepp, och alla sådana medför risker. Det tycker jag inte att man ska utsätta sin hund för om man inte har ett skäl.

Uppstår ett problem får man väga för- och nackdelar då, och samtidigt tänka på att en kastrering inte är en garanti för att lösa problem. När man har försökt med träning utan framgång, och ser att hunden lider av något som är direkt kopplat till könsdrifter, kan kastrering vara ett alternativ. Man bör också ha i åtanke att hunden som sagt kan förändras, bland annat kan de ha lättare gå upp i vikt.

Jag ser absolut vitsen med att kastrerade hundar inte ska få delta på utställning. Det är ju trots allt en avelsutvärdering. Om uppfödarens valpköpare kastrerar sina hundar, kommer inte uppfödaren att få en rättvis bedömning av sin avel ifall avkommorna ställs ut.

Nu är det väl inte så jättemånga som ställer ut kastrerade hanar ändå, så det kommer nog inte att bli en speciellt stor förändring. Vi får bara hoppas att folk inte låter bli att kastrera sina hundar bara för att kunna ställa ut dem. Hanar som helt klart lider av till exempel löptikar i området, kanske faktiskt mår bäst av en kastrering.

Så för att sammanfatta tror jag att det här beslutet i det stora hela är positivt.

KLICKA HÄR för att läsa mer på SKK:s hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar